Bosanska Dubica: Novi mandat glavnom imamu Safet-ef. Beganoviću

Datum objave: 25 Jul 2020
Vijesti

U Gradskoj džamiji u Bosanskoj Dubici banjalučki muftija Nusret-ef. Abdibegović uručio je Safet-ef. Beganoviću dekret reisu-l-uleme o ponovnom imenovanju na mjesto glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Bosanska Dubica.

- Safet ef. je kao mladić prihvatio dužnost imama i opredijelio se da služi svojoj vjeri islamu, svom bošnjačkom narodu i skrasio se u ovom prelijepom gradu. Sa svojim džematlijama uspio je organizirati džemate, Medžlis i obnoviti sve porušene vjerske objekte. Za to mu je trebalo dosta mudrosti, snage i umijeća - rekao je muftija Abdibegović.

Dodao je da glavni imam Beganović uspješno održava međureligijski dijalog i komunikaciju sa gradskim strukturama vlasti, te da se odlučio predložiti reisu-l-ulemi da ga imenuje za glavnog imama u Bosanskoj Dubici na period od 2020. do 2024. godine, “znajući za njegovu povezanost sa ovim gradom i njegovim džematlijama.”

Nakon prihvatanja dekreta, Safet-ef. Beganović je kazao da je ovo za njega velika čast te je zahvalio na ukazanom povjerenju i organizaciji svečanosti na kojoj je radost dodjele dekreta podijelio sa džematlijama.

- Dodjela dekreta je priznanje za dosadašnji rad i obaveza moja da nastavim da budem na usluzi džematlijama koji su u potrebi, s kojima ću nastaviti sa radom i aktivnostima, koje smo zajedno organizirali u ovom našem gradu - dodao je Beganović i najavio otvorenje Čaršijske džamije u narednoj godini.

U petak je, na dan dodjele dekreta o imenovanju, pokrenuta i internet stranica Medžlisa.

Biografija

Safet Beganović, (1979.) rođen je u selu Pulac kod Travnika. Osnovnu školu pohađao je u Turbetu. Završio Elči Ibrahim pašinu medresu u Travniku 1998. godine. Nakon služenja vojnog roka u aprilu 2000. godine dolazi u Bosansku Dubicu.

Na Islamskom pedagoškom fakultetu (IPF) u Bihaću 2010. godine diplomirao je o temi "Transplatacija organa islamski stav" i tako stekao zvanje profesora islamske vjeronauke, a 2015. godine odbranom teme "Faktori koji utiču na intrizičnu i ekstinizičnu motivaciju učenika u mektebskoj nastavi" stekao je titulu magistar islamske vjeronauke.

Na području MIZ Bosanska Dubica počinje sa radom u džematu Polje 2000. godine, kada je prvi put imenovan za glavnog imam. U džemat Grad i Puhalo prelazi 2003. godine. U periodu od 2002. godine predaje islamsku vjeronauku na području Bosanske Dubice.

Za najboljeg muallima za područje Muftijstva banjalučkog proglašen je 2004. i 2018. godine, za najaktivnijeg glavnog imama 2010., a najboljim vjeroučiteljem 2017. i 2018. godine.

Kao najbolji muallim dobio je nagradu odlaska na hadž 2005. godine.

Koordinator je Mreže mladih na području Muftijstva banjalučkog. Auditor je Agencije za certificiranje halal kvalitete od 2014 godine i radi kao spoljni saradnik. Oženjen je i sa suprugom Lejlom imaju dvoje djece. Žive u Bosanskoj Dubici.

(s.s./Preporod.info)