Prvi izlet banjalučkih medresanata

Datum objave: 12 Sep 2020
Vijesti

U subotu 12. septembra, 2020. godine, uz Božju pomoć i u pratnji pomoćnika direktora, Adnan-ef. Jusića, te svojih odgajatelja naši medresanti su krenuli na izlet u šeher Sarajevo.

Nedugo nakon polaska iz Banja Luke i kratke vožnje naši medresanti su stigli u Jajce, gdje ih je ugostio glavni imam Medžlisa IZ-e Jajce, Zehrudin-ef. Hadžić, koji je za medresante obezbijedio doručak.

Nakon kratkog zadržavanja, put je nastavljen do Travnika gdje je medresante dočekao muftija banjalučki, Nusret-ef. Abdibegović, te su ovom prilikom naši medresanti bili počašćeni ćevapima, kako bi se okrijepili i nastavili put svog konačnog odredišta, a prije nastavka putovanja posjetili su Elči Ibrahim-pašinu medresu.

Po dolasku na konačno odredište, šeher Sarajevo, naše medresante dočekao je direktor Gazi Husrev-begove medrese, dr. sc. hfz. Mensur Malkić, i uputio riječi tople dobrodošlice.

Direktor Malkić je prisutne upoznao s historijatom Gazi Husrev-begove medrese, planom i programom, nastavnim i vannastavnim sadržajima i aktivnostima, te o uspjesima koje su, u proteklih nekoliko godina, postigli učenici i učenice Gazi Husrev-begove medrese.

U društvu domaćina, predvođeni profesorom Adnan-ef. Jusićem, pomoćnikom direktora, te odgajteljicama Ehlimanom Spahić i Ramizom Vučkić, učenici i učenice banjalučke medrese, nakon obilaska Gazi Husrev-begove medrese, posjetili su i Kuršumliju medresu i Hanikah, a potom i Gazi Husrev-begovu džamiju, proučili su Fatihu Gazi Husrev-begu i Ibrahim-ef. Haliloviću, dugogodišnjem banjalučkom muftiji.