Posjeta džemata Kalibunar Banja Luci

Datum objave: 02 Mar 2021
Vijesti

U nedjelju, 28. Februara 2021. godine Dzemat Kalibunar posjetio je kraljevski grad Jajce i šeher Banja Luku.

88 putnika, učenici mekteba, polaznici Kursa islama za napredne srednjoškolce i odrasli iz Škole Kur’ana, okupili su se na sabah namazu u džamiji na Kalibunaru.

Prva destinacija bila je Jajce. Posjetili smo džamiju Esma Sultanije, gdje nas je toplo dočekao imam džamije, Ramiz ef. Kahrić. Nakon historijskog časa i emotivnog obraćanja imama uslijedio je obilazak znamenitog vodopada i prva jutarnja kahva.

U Banja Luci musafire je dočekao Saudin ef. Gulamić ispred institucija Islamske zajednice. Prelijepa šetnja Kastelom, Gospodskom ulicom do Ferhadije džamije bilo je upoznavanje sa ovim lijepim gradom. Do podne namaza za musafire je pripremljena kahva i sokovi pored zgrade Medzlisa IZ-e Banja Luka.

Nakon podne namaza musafirima se obratio imam Ferhadija džamije, Mersudin ef. Hodžić. U emotivnom obraćanju govorio je o historijatu ove ljepotice koja spada u tri najznačajnije džamije u Bosni i Hercegovini.

Musafire je potom dočekao Muris ef. Spahić, direktor medrese “Reis Ibrahim ef. Maglajlić” i upoznao ih o historijski značajnom projektu IZ-e u Banja Luci. Direktor je upoznao musafire sa aktivnostima oko uređenja biblioteke "Muftija Mehmed ef. Zahirović" u zgradi ženskog mekteba u Gazanferija džamiji.

Musafiri su ručali u restoranu “Slap” tik uz rijeku Vrbas, u prelijepom ambijentu, Mašallah.

Veliku zahvalnost iskazujemo u vidu hajr dove svim dragim domaćinima koji su naš boravak u Banja Luci učinili nezaboravnim, a posebno Saudin ef.

Na kraju, posebna zahvalnost Glavnom imamu, Adnan ef. Jusiću koji je sve oko posjete pripremio i iskoordinirao, ali je zbog službenog odlaska u Sarajevo bio spriječen biti sa musafirima, i Muftiji banjalučkom, mr. Nusret ef. Abdibegoviću koji budno bdije nad svim aktivnostima IZ-e na području svog Muftijstva.

Iz Banja Luke nosimo prelijepe utiske i molimo Svevišnjeg Allaha da podari našoj braći i sestrama u Banja Luci svako dobro, uspjeh u daljem radu i nagradu za nesebično vrijedan rad i angažman.

Džemat Kalibunar