HAFISKA DOVA HAFIZU KENAN EF: ČAUŠEVIĆU

Datum objave: 27 Mar 2021
Vijesti

Dana 27.03. 2021. godine (subota), nakon podne namaza, Medžlis islamske zajednice Mrkonjić Grad je u džematu Baljvine organizirao hafisku dovu mladom hafizu Kenanu ef. Čauševiću. Obzirom na epidemiološke mjere, broj prisutnih je bio ograničen shodno instrukcijama nadležnih organa.

Na samome početku prisutne je poselamio i izkazao dobrodošlicu Haris ef. Mekić, imam džemata Baljvine, a potom i glavni imam Medžlisa islamske zajednice Mrkonjić Grad, mr. Mufid ef. Huskić, koji su kazali da je ogromna čast i zadovoljstvo kako Medžlisa islamske zajednice Mrkonjić Grad, tako i džemata Baljvine da imaju Čuvara Knjige na ovome područiju.

Dovi je prisustvovao Muftija Banjalučki mr. Nusret ef. Abdibegović, kao izalanik reisu-l-uleme, koji je u svome nadahnujućem obraćanju govorio o duhovnoj silsili Čuvara Kur’ana, te važnosti njihove prisutnosti u našim društvima. Muftija je čestitao hafizu Kenanu ef., njegovom muhafizu i porodici koji su bili najveća potpora hfz. Kenanu na putu sticanja titule hafiza Kur’ana.

Prisutni hafizi i imami su proučili određene odlomke iz Kur’ana, a potom je hafiz Kenan ef. Čaušević proučio posljednje sure iz Kur’ana, a dovu je proučio njegov muhafiz dr. hfz. Abdulaziz ef. Drkić. U ime reis uleme, Muftija je, hafizu Kenanu ef. Čauševiću dodjelio diplomu, nakon čega su prisutni imali priliku čestitati hafizu.

Hafiz Kenan ef. Čaušević, sin Zahida i Salihe rođen je 09.09.1995. godine u Travniku. Osnovnu školu do petog razreda pohađa u Baljvinama, a potom u Bjelajcu. Svoju mektebsku pouku pohađa u istom periodu u džematu Baljvine pred mualimima, Muhammed ef. Hodžićem, Emir ef. Softićem, Emin ef. Koluhom i Amir ef. Spahićem. U toku svojih mektebskih dana pokazao je zapažene rezultate kroz takmičenja na područiju Medžisa IZ Mrkonjić Grad, Muftijstva banjalučkog i Rijaseta islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Nakon završene osnovne škole upisuje Elči Ibrahim pašinu medresu u Travniku, gdje se također ističe kao odličan učenik. Potom upisuje Fakultet islamskih nauka u Sarajevu, gdje je počeo učiti hifz Časnog Kur’ana. Studije na Fakultetu islamskih nauka završava 2020. godine. Titulu hafiza Časnog Kur’ana stiče 25.06. 2020. godine kada je proučio posljednje sure Kur’ana pred komisijom Rijaseta islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.