Muftija banjalučki na savjetovanju za imame: Vjera je individualno prihvatanje i kolektivno organiziranje

Datum objave: 29 Sep 2021
Vijesti

- Ulema u Bosni i Hercegovini je uvijek tražila rješenja kako tumačiti Islam na ovom prostoru, kako živjeti u aktuelnom trenutku i kako jačati ljubav prema vjeri i domovini - izjavio je danas u Banja Luci muftija banjalučki Nusret-ef. Abdibegović.

Obraćajući se imamima ovog muftijstva na današnjem savjetovanju muftija Abdibegović je istakao da je odlika bosanske uleme da iznalazi metode kako da omili vjeru džematliji i kako da harmonizira prisutnu različitost, te da je ukomponuje u prosperitetno društvo.

- U prošlosti se duhovna ulema Bošnjaka obrazovala na Istoku, a svjetovna na Zapadu. Trebalo je, u to vrijeme, smiriti i relaksirati u narodu ta dva koncepta i pristupa. Po tom pitanju prethodna ulema je dala veliki doprinos. Kontinuitet vizije i djelovanja naše uleme je utemeljen na poučavanju i naređivanju dobra, a odvraćanju od zla - kazao je muftija.

Govoreći imamima o temi "Kontinuirana briga bosanske uleme u očuvanju bošnjačke tradicije", muftija je pdosjetio da je Bosna i Hercegovina most između Istoka i Zapada.

- Zapadu nedostaju istočnjačke vrijednosti, a Istoku nedostaju zapadnjačke vrijednosti. U Bosni i Hercegovini je sažeto i jedno i drugo i u tome je njena velika vrijednost. Svetost prostora bosanske zemlje se ogleda u njenoj duhovnosti koju crpi sa Istoka kroz islam, kršćanstvo i judeizam - rekao je muftija banjalučki predstavljajući našu zemlju kroz historijski i duhovni kontekst.

Poručio je da je neophodno je djelovati u dva smjera: na jačanju pojedinca kroz individualni pristup i jačanju džemata kao organizovane zajednice što je, ustvari, potvrda da je vjera individualno prihvatanje i kolektivno organiziranje.

- Islamska zajednica ima osnovnu zadaću da educira i podučava. Osnov našeg rada je edukacija. U vremenu u kojem živimo, pored edukacije, individualnog pristupa, organiziranog djelovanja, vjera se, također, može jako dobro predstaviti kroz kulturu življenja i suživota sa drugima. Svaka osoba treba biti predmet naše pažnje, ljubavi i poštovanja, i nikoga ne treba odbacivati. Svi imaju pravo na imama, i onaj koji je dobar i onaj koji je manje dobar, a imam ima pravo samo na one koji ga razumiju i podržavaju. Cilj našeg pozivanja je Božije zadovoljstvo, mir u duši, ljudska sreća i mir na zemlji - kazao je muftija.

Na današnjem savjetovanju glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Derventa Muris-ef. Abdurahmanović predstavio je zaključke i zapažanja sa savjetovanja koje je održano u organizaciji Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Nakon obrćanja muftije banjalučkog, uslijedile su diskusije imama u vezi sa aktuelnim zbivanjima u medžlisima i džematima koje predstavljaju.

www.preporod.info