Obilježen 12. rebiu-l-evvel u Ferhat-pašinoj džamiji u Banjoj Luci

Datum objave: 19 Oct 2021
Vijesti

Centralna mevludska svečanost povodom mjeseca rođenja Božijeg poslanika Muhammeda a.s. za područje Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka održana je večeras nakon akšam namaza u Ferhat-pašinoj džamiji u Banjoj Luci.

U prelijepom ambijentu Ferhadije i u prisustvu velikog broja vjernika, mevludski program su izveli imami Medžlisa Banja Luka i učenici Medrese "Reis Ibrahim-ef. Maglajlić".

Na samom početku programa prisutnima se obratio Adnan-ef. Jusić, glavni imam Medžlisa Banja Luka.

- Neizmjerna hvala Allahu dž.š koji nas je večeras okupio da obilježavamo 12. rebiu-l-evvel, dan rođenja našeg Poslanika a.s. Slušajući učenje Kur'ana, salavata, tekbira, mevluda mi ćemo probuditi naša srca, okrijepiti naše duše i moliti Svevišenjeg Allaha dž.š da nam naš Poslanik bude istinski primjer, jer Allah dž.š kaže da mi u Poslaniku imamo najljepši primjer ili uzor. Mi ljubav prema Poslaniku iskazujemo slijeđenjem njegovog Sunneta i nastojimo da ih što više prakticiramo u našim životima - kazao je ef. Jusić.

Nakon uvodnog obraćanja glavnog imama Jusića, vjernici i vjernice su mogli uživati u učenju mevluda, ilahija i donošenju salavata. Samu večer ukrasili su i uljepšali glasovi hora Medrese "Reis Ibrahim-ef. Maglajlić", koji su večeras imali svoj premijerni nastup u Ferhadiji.

Pred kraj programa vjernicima i vjernicama se obratio muftija banjalučki mr. Nusret-ef. Abdibegović koji je zahvalio Medžlisu i Medresi, a posebno učenicima, učenicama i imamima koji su upriličili večerašnji program.

- Večeras obilježavamo rođenje najodabranijeg Allahovog poslanika, Miljenika, Muhammeda a.s. On je resuli-ekrem, nebijjil-muhterem, poslat svim ljudima, Arapima i nearapima, Bošnjacima i drugima, svima onima  koji žele da ih osvijetli nur Allahov u životu, živeći i oživljavajući praksu i sjećanje na Poslanika. On je Mustafa, odabrani, jer Allah odabire najuglednije i daje im najčasniju ulogu i misiju. On je Ahmed, jer njega slave nebesa i zemlja, on je Hvaljeni jer je hvale vrijedan i njegov životni put je bio trnovit, težak, izazovan da bismo mi ovdje u Banjoj Luci slavili i veličali Allaha dž.š i donosili salavate na Božijeg poslanika. Zato Kur'an kaže: "Ti si milost svjetovima, ti si nada ljudima" - kazao je muftija Abdibegović.

Podsjetio je kako su ashabi često dolazili kod Poslanika a.s. i tražili od njega da ih posavjetuje.

- Lijepo je kod učenog i pobožnog otići tražiti savjet, jer ćeš tako biti još bolji. Sam Poslanik a.s. je govorio poslan sam da usavršim ćudi, narav, prirodu ljudi, jer ljudi imaju naglu narav, pohlepu, aroganciju. U tom kontekstu, život Poslanika a.s. treba da se vrati među nas, da budemo otvorena srca, da čujemo lijepe stvari. Mi se svi pozivamo na Poslanika a.s., a čime se on rasteretio? Rasteretio se ashabima, jer se u Kur'anu kaže da su oni bili dobra skupina, pa su se pomagali na način da je svaki drugom davao prednost u odnosu na sebe. To je plemenitost i Poslanik a.s. dolazi da oplemeni čovjeka, kako bi svjetla obraza izašao pred Gospodara - kazao je muftija banjalučki, koji je nakon učenja kuranskih odlomaka proučio i prigodnu dovu.

Mevludska svečanost završena je klanjanjem jacije-namaza i podjelom halve na izlazu iz džamije, a koju su pripremile vrijedne džematlijke okupljenje oko Aktiva žena Medžlisa Banja Luka. (Admir Blitović/Preporod.info)