Iz banjalučke percepcije

Datum objave: 29 Dec 2018
Vijesti

Piše: Nusret-ef. Abdibegović, muftija banjalučki 

Naša vodilja je kur'anska maksima "Vi radite, a Allah, Poslanik i vjernici će vidjeti vaš napor i trud."

Kao nigdje drugo, priroda i povijest u Bosni i Hercegovini svjedoče i bilježe raskoš Božijih darova i profinjeni ukus, osjećaj bosanskohercegovačkog čovjeka za sklad i harmoniju prolaznog i vječnog, materijalnog i duhovnog. 

Allah je kroz prirodne ljepote podario mogućnost organiziranja urbanog i skladnog života u kotlinama rijeka: Miljacke, Vrbasa i Neretve, Bosne, Drine, Une, Sane i Lašve. Dar je prihvaćen i vrijedni, umni ljudi, plemeniti vakifi, dali su da se sagrade i izgrade na tim lokalitetima prepoznatljiva tri šehera: šeher Sarajevo, šeher Banja Luka i šeher Mostar. Svaki od njih je opisan, opjevan i voljen na specifičan način. Do današnjih dana još uvijek se utvrđuje koji je od njih ljepši i raskošnih. Prirodno je da se građani, stanovnici spomenutih šehera, ponose svojim gradovima, jer su oni ogledalo njihove kulture, života, običaja, tradicije i sagrađenih zdanja. Smatramo opravdanim poziv i preporuku svima, a posebno Bošnjacima, da vole sve gradove i mjesta naše domovine. Ako ne jednako, onda barem podjednako.

Iz banjalučke percepcije, rijeka Vrbas velikom dijelom svoga toka ka ušću prolazi kroz gradove, kotline, kanjone, klisure, padine i ravnice, praveći brzake i slapove i u miru se ulijeva u Savu. Tok i protok vode, rijeke Vrbasa, kroz srce Banja Luke simbolizira prolaznost, brzinu čovjekovog života i hoda u vremenu i prostoru. Vrabasov smiraj nakon brzaka u Lijevče polju simbolizira čovjekov smiraj, nemoć, iscrpljenost, fizičku slabost i orohnulost. Iz stanja fizičke slabosti izrasta, razvija i stječe se punina mudrosti i postiže duhovnost u čovjeku. To duhovno jačanje, čovjeka približava Bogu, osnažuje vjeru u njemu i potvrđuje ljudsku potrebu za konačnim utočištem,  smirajem, kod Jednog Jedinog. Čovjek se neminovno vraća svome ishodištu, Gospodaru. 

Pogledom iz Banja Luke u suprotnom smjeru uz korito Vrbas, kod Jajca, uočava se i vidno zapaža strastveni, prirodni zagrljaj Vrbasa i Plive (vodopad Plive), rijeke kratkog toka. Tom svečanom činu i čudesnom zagrljaju, postojano, sa čežnjom i sjetom, sa strane posmatra i svjedoči gizdava džamija, vjerska zadužbina i kulturna baština Esme sultanije, koja treperi kroz vremena markirana, obilježena nadom da će iskušenja, kao neminovni pratilac ljudskog života i sudbine, biti savladana. Ta nada biva dodatno ojačana pogledom na plodno Kopčićko polje kojeg rijeka Vrbas dijeli od Ajvatovačkog brijega i Čehajićkog proplanka. Na tom prostoru i niz Vrbasku kotlinu, voda i dova ne prestaju. Time raste i uvjerenje i jača saznanje da je na banjalučkom prostoru dova vjernika kabul. Zato sam zahvalan na prilici što mogu na tom prostoru upućivati dovu svome Gospodaru. Zato kažem da mi je čast služiti na putu istine, tragati za Božijim zadovoljstvom, raditi u strukturi Islamske zajednice i da mi je na ponos biti muftija i nositi titulu banjalučkog muftije. 

Učeni smo da se čast i ponos svakog čovjeka ojačava i osnažuje povjerenjem koje mu ukazuju čestiti, pobožni, ugledni prvaci i predvodnici. Nije na odmet napomenuti da su takvo povjerenje zadobijali prvotno ashabi: Mus'ab b. Umejr (Medina), Muaz b. Džebel (Jemen), Amr b. El-'As (Egipat) i drugi iz odabrane plejade islamske povjesti, među kojima je bio značajan broj alima Bošnjaka. Naša vodilja je kur 'anska maksima: "Vi radite a Allah, Poslanik i vjernici će vidjeti vaš napor i trud". Na tragu ovog ajeta možemo kazati da nama pripada trud i napor, a Bogu rezultat i vrjednovanje. Stoga, shodno dosadašnjoj praksi, kanim učiniti sve što je u mojoj mogućnosti da na dostignutim rezultatima mojih prethodnika, zajedno sa našim imamima i vjernicima u cjelini, gradim i razvijam Zajednicu, dzemat vjernika na dobrobit našeg naroda, domovine i suživota sa drugim narodima, jer susret sa ljudima i život u različitim i multikulturalnim sredinama oplemenjuje čovjeka i otvara mu nove vidike. 

Podrška naših vjernika, čestitim i vrijednim imamima, nikada nije izostajala, zato se nadam, uz Božiju pomoć, podršci svih struktura i svih dobrih ljudi, moleći, milostivog, Allaha dž.š., Gospodara svih svjetova, da nas na ovom putu sve skupa pomogne i osnaži. 

IIN "Preporod" 

Broj 01/1131 01. januar 2019. godine