Održana ikrar dova u Čelincu

Datum objave: 18 Jun 2022
Aktuelnosti

U subotu 18. juna 2022. godine održana je ikrar dova Sanid-ef. Terziću, imamu gradske džamije u Čelincu. Pored prisustva velikog broja vjernika, ikrar dovi su prisustvovali također i imami sa područja Medžlisa Banja Luka kao i banjalučki muftija mr. Nusret-ef. Abdibegović.

Prigodan program povodom ove svečanosti izveli su imami banjalučkog medžlisa, a na samom početku prisutnima se obratio hfz. Muamer-ef. Okanović, glavni imam Medžlisa Banja Luka. On je poselamio prisutne, te je kazao da prisutni potvrđuju jednu kur'ansku istinu, a ona je da će sebebom poziva Ibrahima a.s. ljudi iz cijelog svijeta dolaziti i činiti hadž. Naglasio je da su ovim okupljanjem u džamiji prisutni posvjedočili istinitost ovog Allahovog obećanja.

Potom je uslijedilo učenje mevluda i ilahija u izvedbi banjalučkih imama, da bi se potom prisutnima u nadahnutom vaz-i-nasihatu obratio banjalučki muftija mr. Nusret-ef. Abdibegović koji je kazao:“ Draga braćo i cijenjene sestre. Dozvolite mi da izrazim sretnost da sam sa vama na današnjoj dovi i da zahvalim Bogu što je odredio da Sanid-ef.  ove godine bude naš predstavnik na hadžu. Hvala vama svima koji ste došli, hvala imamima, posebno banjalučkim, koji su cijelo vrijeme bili uz Sanida , a i Sanid sa njima, bili uz narod, a i narod sa njima.“

„Hadž znači posjeta svetih mjesta radi izvršavanja određenih radnji, u određeno vrijeme za onoga ko je u mogućnosti. Šta znači izvršavanje određenih radnji? To znači između ostalog i tavaf. Zašto se tavaf obavlja suprotno od kazaljke na satu? Zato što se odmotava klupko života, jer onaj koji ode na hadž i obavlja tavaf oko Kabe, on zapravo odmotava klupko života i čisti grijehe. Zato Poslanik kaže ko ode na hadž, a ne bude prestupe vršio i prekršaje, vratit će se sa hadža čist od grijeha kao na dan kada ga je majka rodila.“- kazao je muftija Abdibegović.

„Kada pogledamo islamske šarte, izgovaranje šehadeta, namaz, post i zekat, sve je u naporu, odlučnosti, i kada gledate čovjekov islam možete kazati da su mu to četiri dimenzije, četiri zida, a kada čovjek učini hadž upotpunio je krunu svog islamijeta.“- kazao je muftija Abdibegović.

Na kraju programa muftija banjalučki mr. Nusret-ef. Abdibegović je proučio ikrar dovu, da bi potom prisutni čestitali Sanid-ef. Terziću i zaželjeli mu hadž mebrur.