Održana redovna sjednica Muftijstva banjalučkog

Datum objave: 22 Sep 2022
Aktuelnosti

Danas 22. septembra 2022. godine, odrzana je 1. redovna sjednica novog saziva Muftijstva banjalučkog pod predsjedavanjem muftije banjalučkog Nusret-ef. Abdibegovića. Na sjednici su analizirane aktivnosti u periodu između dvije sjednice, zahtjev za novo uvakufljenje na području Medžlisa Islamske zajednice Derventa, te razmatrana pitanja iz domena tekućeg poslovanja. 

Usvojena je informacija o početku nove mektebske i vjeronaučne godine u kojoj je konstatovano da je mektebska godina počela 10. septembra 2022. godine, u skladu sa Kalendarom mektebske pouke, te da nesmetano teče upis djece u mektebe na području cijelog muftiluka. Nastava Islamske vjeronauke u osnovnim i srednjim školama je, također, počela nesmetano sa početkom nove školske 2022./2023. godine. 

Posebno su razmatrani i usvojeni okvirni planovi rada Službi Muftijstva banjalučkog za četvorogodišnji period 2022. – 2026. godina koji će biti osnov za izradu godišnjih planova rada Muftijstva. 

Donesena je odluka o dodjeli plakete „Muftija Ibrahim-ef. Halilović“ za 2022. godinu. Plaketa će biti dodijeljena Mirsadi Delnezirević iz Banja Luke za doprinos u organiziranju kulturnog i edukativnog rada sa povratnicima. Plaketa se dodjeljuje već treću godinu zaredom u saradnji sa Udruženjem banjalučana u Švedskoj. Prethodne dvije godine plakete su dodjeljene Miši Vidoviću i Mesudu Mulaomeroviću.

Razmatrana je informacija o toku radova na izgradnji i opremanju objekta Vakuf Zehre Bahtijarević koji se priprema za sjedište Muftijstva banjalučkog. Konstatovano je da radovi teku usporeno zbog zahtjevnosti projekta. Naime, kuća Vakuf Zehre Bahtijarević je, odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine proglašena nacionalnim spomenikom, čime je uslovljeno da svi radovi na objektu moraju biti izvedeni na način da se sačuva autentičan izgled objekta uz stručni nadzor ovlaštenih lica. Građevinski i instalaterski radovi na objektu su već završeni, a u toku je izvođenje stolarskih i montažerskih radova čiji završetak očekujemo do kraja ovogodišnje građevinske sezone. 

Razmatrajući kadrovska pitanja u Muftijstvu banjalučkom donesena je odluka o raspisivanju konkursa za prijem sekretara.