Nastupna posjeta direktora Uprave za vjerske poslove Muftijstvu banjalučkom

Datum objave: 09 Mar 2023
Aktuelnosti

U četvrtak 09. marta 2023. godine, dr. hfz. Mensur Malkić, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, u pratnji Bahrudina Čole, Stručnog saradnika za imamet, boravio je u radnoj posjeti Muftijstvu banjalučkom.

Tom prilikom organizovan je sastanak u Gazanferija džamiji sa banjalučkim muftijom mr. Nusret-ef. Abdibegovićem, a pored njega sastanku su prisustvovali i direktor Medrese „Reis Ibrahim-ef. Maglajlić“, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje, sekretar Muftijstva banjalučkog, te glavni imami sa područja Muftiluka banjalučkog.

Na samom početku prisutnima se obratio muftija Abdibegović koji je čestitao dr.hfz. Mensuru Malkiću na imenovanju na mjesto direktora Uprave za vjerske poslove, te je dodao da je počašćen njegovim dolaskom u nastupnu posjetu, koja je prva radna posjeta jednom od muftijstava.

Nakon muftijinog obraćanja, prisutni su se predstavili, te su u svom predstavljanju naglasili važnost pomoći koju dobivaju iz sredstava Bejtu-l-mala, a koja su važna i strateška za očuvanje i funkcionisanje medžlisa i džemata. Pored toga, istaknuta je i važnost dijaspore i njihove podrške koju pružaju tokom cijele godine.

Potom je uslijedilo obraćanje direktora Malkića, koji je kazao:“Želim vam prenijeti selame uvaženog reisu-l-uleme Husein-ef. Kavazovića i kazati da on jako cijeni to što radite ovdje, te da je on bio inicijator da moja prva zvanična posjeta bude Muftijstvu banjalučkom.“

Zatim je govorio o misijskom djelovanju i radu, kao i međusobnoj podršci, te je rekao:“Trudit ću se da odgovorim zadatku i preuzetom emanetu, a također se uzdam u vašu podršku meni i mojim saradnicima u Upravi za vjerske poslove. Mi vam stojimo na raspolaganju i nastojat ćemo da vam pomognemo u pronalaženju odgovora na probleme i izazove sa kojima se suočavate.“

Govoreći o predstojećem Ramazanu, direktor Malkić kazao je da mubarek Ramazan predstavlja priliku da se džematlije privuku i vrate u džamije, te je dodao da se hutbe, vazovi i ramazanski dersovi spremaju sa određenim porukama za džematlije, a koje će biti protkane Kur'anom i hadisima.

Nakon obraćanja direktora Malkića, uslijedila je diskusija, te su prisutni na kraju sastanka iskazali zahvalnost direktoru Malkiću na podršci i upriličenoj posjeti.