Čolo na akademiji povodom 30. godišnjice rušenja Ferhadije: Džamije nas oblikuju, kroz džemat djelujemo

Datum objave: 08 May 2023
Aktuelnosti

Džamija je za muslimane institucija kroz koju se oblikuju, dok je džemat forma kroz koju oni  djeluju, izjavio je danas u Banjoj Luci Bahrudin-ef. Čolo, stručni saradnik u Upravi za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, obraćajući se na akademiji održanoj povodom 30. godišnjice rušenja banjalučke Ferhadije.

Akademiju "Sjećanje na rušenje Ferhadije i ostalih banjalučkih džamija" organiziralo je Muftijstvo banjalučko, u saradnji s Medžlisom Islamske zajednice (MIZ) Banja Luka i banjalučkom Medresom "Reis Ibrahim-ef. Maglajlić".

Čolo se prisutnim obratio u ime Uprave za vjerske poslove, koja realizira jednomjesečnu manifestaciju "Dani džemata i džamija".

Ovom prilikom prenio je selame direktora Uprave za vjerske poslove dr. hfz. Mensur-ef. Malkića koji je bio spriječen da prisustvuje današnjoj akademiji, te zahvalio što je Muftijstvo prihvatilo da današnji program bude dio programa manifestcije "Dani džemata i džamija".

- Ovom aktivnošću želimo očuvati sjećanje na rušenje Ferhat-pašine džamije, ali i svih ostalih porušenih džamija u Bosni i Hercegovini. U periodu nakon agresije svjedočili smo obnovi porušene infrastrukture Islamske zajednice. Od 613 porušenih džamija ostalo je još 79 neobnovljenih. Kroz rušenje džamija svjedočili smo urbicidu, a samim tim i kulturocidu, jer su te džamije predstavljale i naše kulturno historijsko naslijeđe - kazao je Čolo.

Istakao je da se, međutim, izgradnjom objekata i obnovom porušenih džamija, ulazi u jednu drugu fazu, a to je briga za čovjeka.

- Stoga, treba znati da se pozitivnom težnjom, na zahtjeve i izazove vremena, za ostvarenjem ličnih potreba i odgovornosti naspram društvenog progresa, postiže društveni prosperitet, razvoj i napredak. Zato mi imamo emanet i obavezu da organiziramo naše džemate u duhu vremena i naših potreba, te da ovu obavezu predamo na ponos mlađim naraštajima - poručio je on.

Kao primjer pozitivne prakse i dinamičnog prisupa naveo je Banja Luku.

- Unatoč, na prvi pogled ograničenim resursima i kapacitetima, uspjeli ste revitalizirati vjerski život u Banjoj Luci i na području muftiluka. Nema sumnje da je obnova Ferhadije dala značajan zamah tome, ali i ljudi koji su upravljali procesima na ispravan način, osjećajući puls vremena i prostora, te shodno tome kreirali jednu pozitivnu interakciju sa džematlijama, ali i sa društvom u kojem rade i djeluju - rekao je Čolo.

Pojasnio je da su vjerovanje i praktično organiziranje kroz džemat dvije poluge koje u svakom vremenu i mjestu rezultiraju progresom zajednice, ako se to sinhronizira sa timskim/džematskim radom, kroz koji se možeo arikulisati i ostvariti vjerski, kulturni i ekonomski potencijal, što se kroz povijest potvrdilo i osvjedočilo.

Dodao je da se u okviru manifestacije "Dan džamija" nastoji govoriti i o drugoj neodvojivoj komponenti vjerničkog organiziranja, a to je džemat, koji ni u kojem slučaju ne bi trebao niti smio biti samo pitanje organizacione strukture i njegovog pravnog normiranja.

- Džemat obuhvata aktivnosti i vjerničku dinamiku, te ima značajan odnos i pristup u njihovom pulsiranju. On je krvotok vjerskog života i aktivnosti. To je pitanje od prvorazrednog značaja svakog člana Zajednice, mlađeg ili starijeg, muškog ili ženskog, siromašnog ili bogatog, urbanog ili ruralnog. Kao takav, džemat mora biti prostor za utočište i zaštitu našim mladima i starijim, ženama i muškarcima, bolesnim i zdravim, imućnim i siromašnim. Džamija je za nas institucija kroz koju se oblikujemo, a džemat je forma kroz koju djelujemo. Shodno tome, imajući i razumijevanje za objektivne potrebe drugih ljudi, te uvažavajući različita mišljenja, čuvamo jedinstvo, zajedništvo naših  džemata, a time i snagu i vitalnost našeg naroda - poručio je Čolo na kraju obraćanja.

(Preporod.info)