Održana treća redovna sjednica Muftijstva banjalučkog

Datum objave: 08 May 2023
Aktuelnosti

U ponedjeljak 08. maja 2023. godine, pod predsjedavanjem muftije banjalučkog mr. Nusret-ef. Abdibegovića, održana je treća redovna sjednica Muftijstva banjalučkog. Sjednici su prisustvovali rukovodioci Službi i sekretar Muftijstva banjalučkog.

Na sjednici su razmatrane ramazanske aktivnosti, te je sagledan ukupni rad medžlisa i Muftijstva banjalučkog u toku mjeseca ramazana. Utvrđeno je da u toku mjeseca ramazana nije bilo džemata bez ramazanskih aktivnosti, te da su glavni imami i imami bili na zavidnom nivou u služenju svom narodu, kroz mnogobrojne aktivnosti. One su ocjenjene vrlo pozitivno, te je konstatovano da nije bilo ekscesnih situacija. 

Također je izražena zabrinutost zbog tendencije iseljavanja stanovništva i starosne strukture džematlija na području cijelog Muftiluka banjalučkog, ali da ohrabruje posjeta učenika i profesora iz drugih medresa cijelom prostoru kojeg pokriva Muftiluk.

Usvojena je informacija o akciji kurbana koja je zvanično počela i koja se provodi u saradnji sa medžlisama Islamske zajednice. Cijena ovogodišnjeg kurbana je 430KM ili 220 eura po odluci Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Pored toga data je saglasnost Medžlisu Islamske zajednice Ključ za uvakufljenje u džematu Gornji Kamičak.