Održana 25. redovna sjednica Savjeta za vjerska pitanja Muftijstva banjalučkog“

Datum objave: 14 Oct 2023
Aktuelnosti

U četvrtak 12. oktobra 2023. godine održana je 25. redovna  sjednica Savjeta za vjerska pitanja Muftijstva banjalučkog pod predsjedavanjem muftije banjalučkog mr. Nusret-ef. Abdibegovića.

Sjednici su prisustvovali rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje, sekretar Muftijstva banjalučkog kao i glavni imami sa područja Muftiluka banjalučkog.

Nakon proučenih ajeta iz Kur'ana, usvojeni su dnevni red i zapisnik sa 24. redovne sjednice. Potom je usvojena informacija o početku mektebske pouke, da će se ona odvijati po kalendaru Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, te je konstatovano da je mektebska 2023/24. godina u svim medžlisima na području Muftiluka banjalučkog počela bez većih problema. 

Zatim se prešlo na sljedeću tačku u okviru koje se razmatrala informacija o početku vjeronauke u školama i kalendar takmičenja iz ovog predmeta. Utvrđeno je da su na vrijeme obezbijeđeni i distribuirani udžbenici iz vjeronauke za osnove i srednje škole, koje je i ove godine za sve učenike i učenice za područje Muftiluka banjalučkog besplatno obezbijedio Rijaset Islamske zajednice u Bosni i  Hercegovini, te su određeni datumi školskog, općinskog i regionalnog takmičenja.

Potom je usvojena informacija o Rijasetovim aktivnostima u vezi sa kontrolama financijskog poslovanja medžlisa, te se onda prešlo na tačku razmatranja pokretanja procedure za dodjelu murasele imamima i vjeroučiteljima. 

Na kraju sjednice razmatrane su informacije o snimanju dokumentarnog serijala „Džemat-srce zajednice“ i evidenciji hadžija po medžlisima za narednu godinu.

Po završetku sjednice Said-ef. Mujakić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Cazin, imao je priliku prezentovati prisutnima informacioni sistem, kojim se omogućava olakšan rad medžlisa po pitanju vođenja evidencije članova, članarine, matičnih knjiga po džematima i dr.

 

 

(A.B)