Seminar Mreže mladih „Njegovanje vjerskog, nacionalnog i institucionalnog identiteta“ u Banja Luci

Datum objave: 16 Nov 2023
Aktuelnosti

U subotu i nedjelju 11. i 12. novembra 2023. godine, u prostorijama Gazanferija džamije, održan je seminar „Njegovanje vjerskog, nacionalnog i institucionalnog identiteta“ za koordinatore i članove Mreže mladih sa područja Muftiluka banjalučkog u organizaciji Uprave za vjerske poslove, Uprave za vanjske poslove i dijasporu, Centra za dijalog-Vesatijja i Muftijstva banjalučkog.

Prvog dana seminara, nakon proučenih odlomaka iz Kur'ana, uvodne i pozdravne riječi uputio je mr. Admir-ef. Blitović, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva banjalučkog, te je prenio selame i želje za uspješan seminar banjalučkog muftije mr. Nusret-ef. Abdibegovića. Potom se prisutnima obratio dr. Enes Svraka, voditelj Odjela za mekteb i mlade, koji je i otvorio seminar. 

U prvoj sesiji na temu „Vjera- identitet kao kontinuitet pamćenja“ govorio je dr. Senad Ćeman, direktor Vesatijje, koji je u svom izlaganju između ostalog napravio presjek klasičnog i savremenog perioda Islama, te je govorio o bošnjačkoj ulemi s početka 20. stoljeća kao i pitanjima i izazovima sa kojima su se tada suočavali.

Potom je mr. Medina Mehmedović-Mulalić, voditeljica Odjela za saradnju sa nevladinim organizacijama i državnim institucijama, izlagala na temu „Alternativna vjerska scena u Bosni i Hercegovini-šta je to?“, te je u svom govoru kazala da se alternativna scena pojavljuje u doba kriza, istaknula je značenje sintagme „religijsko tržište“, da je alternativna scena u Bosni i Hercegovini izražena kroz različite fondacije i njihovo djelovanje, te je na kraju ukazala na značaj razumjevanja lične i historije svoga naroda, kao i vremena i društvenog konteksta u kojem živimo.

Zatim je u drugoj sesiji govorio dr. Senad Ćeman na temu „Kako prepoznati uzoriti autoritet u vjeri“ te je naveo razliku između uzora i autoriteta, ko su bili uzori u vjeri nakon Poslanika a.s., kako se postaje uzoriti autoritet u vjeri, svojstva raspoznavanja uzoritih autoriteta i šta danas predstavlja Islamska zajednica.

Prvi dan seminara završen je diskusijama i pitanjima učesnika o temama koje su taj dan imali priliku slušati.

Na početku drugog dana seminara prisutnima se obratio mr. Safet-ef. Beganović, koordinator Mreže mladih Muftijstva banjalučkog, koji je u svom izlaganju iznio presjek rada Mreže mladih Muftijsva banjalučkog za protekli period, nakon čega je Ajdin-ef. Crnkić, koordinator Mreže mladih MIZ Banja Luka, prisutne upoznao sa nekoliko aktivnosti, koje su realizovane na području MIZ Banja Luka u prethodnih nekoliko mjeseci.

Nakon njihovog izlaganja, prisutni su imali priliku poslušati književnika i pjesnika Hadžema Hajdarevića koji je govorio na temu „Slojevito jezičko i kulturno naslijeđe Bosne i Hercegovine“. U svom nadahnutom obraćanju, profesor Hajdarević je između ostalog ukazao na važnost i značaj bošnjačke epske tradicije, povelje Kulina bana, da je jezik Božiji dar čovjeku, dok je pismo čovjekov civilizacijski doseg u određenom vremenu, da su Bošnjaci svoju pismenost ostvarivali na više pisama kao što su: glagoljica, bosančica, arebica, ćirilica i latinica, te da bi svako od nas trebao graditi svoju kuću znanja, dom identiteta na četiri temelja: osjećaju pripadnosti zemlji Bosni i Hercegovini, svome narodu, jeziku i vjeri Islamu.

U okviru treće sesije na temu „Historijat i institucionalni identitet Islamske zajednice“ govorio je dr. Enes Svraka, voditelj Odjela za mekteb i mlade. Kroz svoje izlaganje on je između ostalog upoznao prisutne sa razvojem Islamske zajednice, od njenog osnivanja do današnjih dana, te sa njenim ustrojstvom i značajem za Bošnjake.

Po završetku treće sesije, održana je radionica sa učesnicima i evaluacija seminara, nakon čega su uručeni certifikati i upućene završne riječi. Prisutni su iskazali svoju zahvalnost Rijasetu na organizovanju ovakve vrste seminara  u Banja Luci i svoje zadovoljstvo što su imali priliku prisustvovati istom. 

 

(A.B.)