Tevhid u povodu godišnjice smrti Zahid-ef. Makića

Datum objave: 27 Sep 2019
Vijesti

U četvrtak, 26. septembra, 2019. godine u povodu 27. godišnjice smrti, u Banja Luci, Mehdi-begovoj džamiji, upriličen je tevhid pred dušu efendije Zahida Makića. Ja'sin i tevhid pred dušu Zahid-ef. Makića proučili su imami Medžlisa IZ-e Banja Luka.

Na početku programa prisutnima se obratio džematski imam Jasmin-ef. Poturović, koji je poselamio prisutne i kolege imame, te riječ prepustio glavnom imamu Medžlisa IZ-e Banja Luka, Adnan-ef. Jusiću koji se obratio prisutnima i rekao nešto više o životu i djelu Zahid-ef. Makića.

Na kraju programa prisutnima se obratio muftija banjalučki, Nusret-ef. Abdibegović koji je govorio o banjalučkoj ulemi, tragovima njihovog rada, koji su vidljivi i danas, te proučio dovu.

Adnan-ef. Jusić, pročitao je biografiju Zahid-ef. Makića, koja glasi:

„Zahid-ef. Makić, sin Avdin, rođen je 23.5.1933. godine u Bučićima kod Jajca. Položio je imamski ispit. Ulema-medžlis u Sarajevu 1959. godine, odobrio je Zahid-efendiji vršenje dužnosti imama u džematu Turbe, u Vakufskom povjerenstvu Islamske zajednice Travnik. Na dužnost je stupio15.10.1959. godine. Iz Turbeta je nakon dvije godine prešao za imama u jedan od džemata na području Bosanskog Broda. Rješenjem Starješinstva Islamske zajednice od 9.1.1981. godine, Zahid-efendija je po preporuci muftije banjalučkog Mehmed-efendije Zahirovića postavljen na dužnost imama, hatiba i muallima u džematu Grab, u Odboru Islamske zajednice Banja Luka. Bio je poznati učač ezana i Kur’ana. Snimio je više gramofonskih ploča i audiokaseta Kur’ana, mevluda, ezana, ilahija i kasida. On je prvi proučio ezan na munari Zagrebačke džamije. Agresija na Republiku Bosnu i Hercegovinu zatekla ga je na dužnosti imama Mehdi-begove džamije u Banjoj Luci. Prijeteće opasnosti nisu ga ometale da redovno dolazi u džamiju. Dok se vraćao s akšamskog namaza u srijedu, 23.9.1992.godine, ubijen je na ulici iz vatrenog automatskog oružja. Dženaza mu je bila 26.9.1992. godine. Usprkos progonima banjalučkih muslimana, posjeta njegovoj dženazi bila je masovna. Mezar mu se nalazi u haremu Stupničke džamije u Banjoj Luci.”