Posjeta Muftije banjalučkog Mežlisu IZ-e Bosanski Kobaš

Datum objave: 28 Sep 2019
Vijesti

U petak, 27. 09. 2019. godine muftija banjalučki mr. Nusret-ef. Abdibegović posjetio je Medžlis Islamske zajednice Bosanski Kobaš gdje se družio sa džematlijama ovog mjesta, te klanjao džuma-namaz i održao hutbu.

U hutbi Muftija je izrazio riječi radosti što se nalazi u Bosanskom Kobašu i duše džematlija počastio predavanjem o vjerničkoj duši i vjernikovom biću.

U razgovoru sa glavnim imamom Fikret-ef. Delićem muftija doznaje da Medžlis odlično funkcioniše i da imaju dobre odnose sa opštinom Srbac i Srpskom pravoslavnom crkvom.

Ovo malo mjesto koje se nalazi na obali Save i na pola puta između Srpca i Dervente (po 23 km od oba grada) je često posjećen od strane prolaznika i musafira.

Medžlis broji 207 članova, od čega 90 domaćinstava koji žive i djeluju u Bosanskom Kobašu i Srpcu. Ostali članovi čine dijaspora razasuta po cijelom svijetu. Stanovnici se bave poljoprivredom, građevinarstvom, rade u raznim firmama u Srpcu i Derventi, te imaju 9 osoba koji su zaposleni u javnom sektoru.

U osnovnoj školi Islamsku vjeronauku pohađa 23 učenika, a u srednjoj školi 10 učenika. Imaju dva studenta koji studiraju u Banja Luci. Mekteb se redovno vikendima odvija te ga pohađaju djeca predškolske dobi i djeca osnovne škole.

Od džematlija izdvajaju Hasana Mujičića, biznismena koji živi i djeluje u Zagrebu i koji redovno pomaže svome mjestu i Medžlisu.

Također se izdvaja uspjeh ovog Medžlisa u sakupljanju sadekatu-l-fitra i zekata u toku Ramazana.

Prije Fikret-ef. u ovom Medžlisu službovali su Mirzet-ef. Pezer, Derviš-ef. Čajlaković, Saudin-ef. Sejdić i Ismet-ef. Lepir.