Muftija banjalučki prisustvovao druženju polaznika mektebske nastave

Datum objave: 30 Sep 2019
Vijesti

U nedjelju 29.09.2019. god., je u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Prnjavor, u džematu Lišnja na fudbalskom stadionu održano redovno mektebsko druženje edukativno-sportskog sadržaja polaznika mekteba svih 6 prnjavorskih mekteba.

Na području MIZ Prnjavor vjeronauku u osnovnim školama pohađaju sva bošnjačka djeca, njih 125. koji su upisani i u mekteb, gdje je njih stotinjak redovno. Srednje škole, tačnije prvi i drugi razred pohađa 26 bošnjačke djece od čega njih 25 je izabralo Islamsku vjeronauku, samo jedno Kulturu religija.

Današnje mektebsko druženje svojim prisustvom je uveličao i muftija banjalučki, mr. Nusret-ef. Abdibegivić. Uvaženi Muftija banjalučki je poselamio prisutne te djeci uputio važne vjerske i životne lekcije podučivši naše najmlađe da se podjednako oslanjaju na svoj razum, srce i dušu, te ih je podsjetio na važnost rada i djelovanja u ime Boga, te oslanjanja na Uzvišenog Svtoritelja u svim dobrim djelima i poslovima.

Pored muftije banjalučkog mr. Nusret-ef. Abdibegovića današnjem mektebskom druženju su prisustvovali svi imami, mutevelije, predsjednik Izvšnog odbora Medžlisa, članovi IO, sabornik i članovi džematskih odbora.

Nakon završenih sportskih igara u kojima su učestvovali svi polaznici mekteba, prisutnima se obratio glavni imam Medžlisa islamske zajednice Prnjavor mr. Fikret-ef. Čelenka koji je poselamio sve prisutne, zahvalio se Muftiji banjalučkom na dolasku i posjeti Medžlisu IZ-e Prnjavor. Glavni imam je iskazao zahvalnost džematskim odborima i imamima na podršci u pripremi i organizaciji današnjeg druženja, te podsjetio na važnost jedinstva i zajedništva kao i na vrijednost ovih edukativno-sportskih druženja koji postaju tradicija.

Najuspješnjima u sportskom nadmetanjima Muftija banjalučki je dodijelio prigodne nagarade, Kur'an s prevodom, medalje i pehare. Pripremljen je doručak i ručak za sve prisutne. Poslije toga je muftija banjalučki nakon zajedničkog ručka, proučio dovu i održao radni sastanak sa uposlenicima i ostalim organima Medžlisa IZ-e Prnjavor. Tom prilikom je čestitao Medžlisu IZ-e Prnjavor na iskrenom i kvalitetnom radu za Islam i Islamsku zajednicu i njene pripadnike kazavši da je to jedan od najbolje organizovanih i najuspješnijih Medžlisa.

Pozvao je sve organe Medžlisa da do nove godine završe usklađivanje normativnih akata Medžlisa sa novim Pravilnikom o radu medžlisa. Glavni imam je zahvalio muftiji na prisustvu ali i na pomoći i podršci koju daje Medžlisu islamske zajednice Prnjavor.