Centralni mevlud u Medžlisu IZ-e Prnjavor

Datum objave: 10 Nov 2019
Vijesti

U subotu, 09.11.2019.god., u džematu Konjuhovci je održan centralni mevlud u povodu obilježavanja ,,Dana mevluda" za područje Medžlisa Islamske zajednice Prnjavor.

Mevludu je prisustvovao i muftija banjalučki mr. Nusret ef. Abdibegović, koji je ovom prilikom održao vazu-nasihat. U svom vazu je istakao da vidi veliki broj vjernika koji vole svoga Poslanika, koji svojim djelima i prisustvom mevludu iskazuju svoju ljubav prema Poslaniku a.s. Muhammed a.s. je brinuo za nas tokom svoje misije, a brinut će za nas i na Sudnjema danu kada će činiti šefa'at za nas. Pozvao je prisutne da čuvaju jedinstvo džemata i zajednice shodno Kur'anskom pozivu: ,, Svi se čvrsto Allahova užeta držite i nikako se ne razjedinjujte". Jedinstvo i zajedništvo je garant našeg opstanka i naše budućnosti. Čestitao je Medžlisu i svim organima medžlisa na izvanredno organizovanom mevludu, kao i na svemu što rade u skladu sa normativnim aktima Islamske zajednice, a u interesu vjernika i naših džematlija, naglasivši da se Medžlis Prnjavor ubraja u jedan od najbolje organizovanih i najfunkcionalnijih medžlisa.

Mevludski program je izveo Hor muftijstva banjalučkog i Omladinski hor Medžlisa Prnjavor. Mevludu su pored imama medžlisa Prnjavor prisustvovali i imami drugih medžlisa, kao i veliki broj džematlija iz svih prnjavorskih džemata. Tokom mevluda dodijeljenje su i nagrade za najbolje likovne i literarne radove učenicima osnovnih i srednjih škola na teme iz života Muhammeda a.s.

Glavni imam mr. Fikret ef. Čelenka se zahvalio Muftiji na prisustvu ovome mevludu, te u ime Medžlisa uputio zahvalnost na pomoći i podršci koju muftija i muftijstvo pružaju Medžlisu Islamske zajednice Prnjavor.